Zaljubi se u Collio

Collio – s talijanske strane Goriških brda

Najbolja bijela vina Italije na samo nekoliko sati vožnje od Zagreba…
1500 hektara vinograda s geografskim porijeklom…
Dobrotvorna ustanova, a ujedno jedna od najboljih talijanskih vinarija…
Boutique hotel smješten u palači iz 16. stoljeća
…i još puno sadržaja u našem vikend putovanju u Collio

Na nekoliko sati od Zagreba nalazi se Collio Goriziano ili jednostavnije Collio, vinska regija na sjeveroistoku Italije u regiji Friuli-Venezia Giulia. Jedna od najvažnijih talijanskih vinskih regija sa službenim statusom DOC (Denominazione di origine controllata). Collio Goriziano većinom proizvodi bijela vina od sorti Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia Istriana, Chardonnay, Pinot bianco, Pinot grigio i Sauvignon blanc . Od crnih sorti Merlot, Cabernet franc i Cabernet Sauvignon koji se proizvode pod zajedničkim nazivom Collio Rosso. Ime Collio dolazi od talijanske riječi „colli“ što u prijevodu znači brežuljci i prema istoku graniči s čuvenim slovenskim Goriškim brdima.

1. dan: Zagreb – Collio

Po dolasku u pograničnu regiju Friuli obilazak jedne od najstarijih vinarija na tim prostorima Ville Russiz. Zatim slijedi snack i degustacija najfinijih vina, koja su se pila i na ruskom dvoru. Vožnja prema Goriciji i smještaj u Grand Hotel Entourage 4*. Slobodno vrijeme za šetnju gradom ili aperitiv. U kasnijim popodnevnim satima obilazak vinskog podruma Tenuta Borgo Conventi i degustiranje vina.  Uz doplatu večera u poznatom restoranu La Subida gdje se poslužuju tradicionalna jela spojena s finim domaćim vinima. Povratak u hotel i noćenje.

2. dan: Goricija – Zagreb

Doručak. Obilazak vinskog podruma Tenuta Villanova i degustiranje vina. Uz nadoplatu, ručak u restoranu Devetak, gdje se kombiniraju tradicionalna slovenska i talijanska jela. Polazak prema Zagrebu u kasnim popodnevnim satima.

Aranžman uključuje:

smještaj u odabranom hotelu s  4* u 1/2 sobi s doručkom (Castello di Spessa – u dvorcu ili u Tavernetti, La Subida ili Hotel Entourage), obilazak 3 vinska podruma sa stručnim vodičem i degustiranje 3 vrste vina, snack u vinariji Villa Russiz.

Nadoplata:

ručak u restoranu Devetak (predjelo, glavno jelo, mesno jelo, desert, 3 čaše vina u kombinaciji), večera u restoranu La Subida (aperitiv, predjelo, glavno jelo, mesno jelo, desert, vino uz svaki slijed).

Villa Russiz je jedna od vodećih vinarija talijanske regije Friuli, utemeljena davne 1869. godine. Najpoznatija je po svojim čuvenim vinima poput Gambero Rosso i Merlot, koja su osvojila mnoga priznanja. Osim što se bavi proizvodnjom vina, dio je i dobrotvorne ustanove Fondazione Cerruti za nezbrinutu djecu.

Tenuta Borgo Conventi osnovana 1975. godine nalazi se u povijesnom dijelu Collia i duguje svoje ime mnogobrojnim samostanima koji se nalaze na tom području još od doba antike. Od samog početka imanje se smatra jednim od najboljih avangardnih proizvođača vina u regiji, od kojih se posebno ističu njihova bijela vina Chardonnay i Sauvignon.

Tenuta Villanova je vinarija s tradicijom proizvodnje vina i rakije starom 500 godina. Smještena je u srcu talijanske regije Friuli-Venezia Giulia, a njezini se vinogradi protežu od rijeke Isonzo (Soča) do brda Collio. Najpoznatija vina su Pinot grigio i Merlot, te vrhunski asortiman grappa.

Smještena u samom srcu najpoznatijih vinograda Collia Goriziana u gradiću Cormonsu, La Subida nudi bazen i prostrane apartmane s vlastitom terasom okružene zelenilom. Svaki apartman je opremljen kaminom, kuhinjom, plazma televizorom i privatnom kupaonicom. Gosti mogu ovdje uživati u mnogim aktivnostima, uključujući jahanje, igranje tenisa i nogometa te tečaju kuhanja. Osim prekrasnog krajolika La Subida nudi vrhunski restoran s domaćim specijalitetima, te proizvodi vlastiti vinski ocat od najbolje sorte grožđa.

Restoran Devetak smješten je u Savogni D’Isonzo, te je idealno mjesto za sve koji vole uživati u mirnoj okolini tradicionalnog Krasa. Njihov jelovnik se tijekom godine mijenja i tako je uvijek prepun sezonskih specijaliteta. Svakako ne smijete propustiti kušati lokalni specijalitet »šelinke«, domaći kruh i tjestenine, te brojne druge delicije.

Dvorac Castello di Spessa smješten je u srcu Collia u Caprivi del Friuli. Sastoji se od 14 soba od kojih je svaka individualno opremljena namještajem iz 17-og i 18-og stoljeća, kupaonicom, televizorom i klimom. U sklopu dvorca nalazi se srednjovjekovni vinski podrum i mala privatna kapelica, koja se još i danas koristi za vjenčanja. U prekrasnom krajoliku, koji okružuje Castello di Spessa nalazi se restoran, golf teren s 18 rupa i veličanstveni Golf & Country Club Castello di Spessa.

Grand Hotel Entourage**** je palača iz 16 st. u centru Goricije. Sobe su komforne, uređene u Biedermeier stilu. U sklopu hotela nalazi se vinski podrum i bar “Chambord Vintner”.